• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • СТАНЬ ПОМІТНИМ У ТЕМРЯВІ - ВРЯТУЙ СВОЄ ЖИТТЯ

СТАНЬ ПОМІТНИМ У ТЕМРЯВІ - ВРЯТУЙ СВОЄ ЖИТТЯ

2021-10-20

Щодня, виходячи з будинку, ми навіть не здогадуємося, наскільки в Україні небезпечно ходити пішки. Близько половини потерпілих на дорогах у ДТП - це саме пішоходи.

Дороги в Україні погано освітлюються, а пішоходи з настанням холодної погоди одягаються у темний одяг і зливаються на дорозі з темрявою.

При русі в темний час доби по неосвітлених шляхах водій бачить тільки ту частину дороги, що освітлена фарами автомобіля. При цьому здатність очей до сприйняття світлових контрастів гірше, ніж при денному світлі. Особливо важко помітити на дорозі у вечірній та нічний час пішоходів.

Фахівці з безпеки руху задумалися, як зробити пішохода помітним водієві? Відповідь, як це часто буває, підказала природа, а наука створила технологію, що рятує життя й знижує травматизм на дорогах.

На основі принципу світловідбивання вченими були розроблені спеціальні матеріали. Аксесуари ж, які пішохід може використати для свого пасивного захисту на дорогах, так і назвали "Саts Еуеs", тобто "котячі очі".

У пішохода існує ряд інших можливостей поліпшити свою помітність у сутінках. Наприклад, темний одяг набагато гірше помітний у темряві, ніж світлий: темна куртка відбиває лише 5% світла, що попадає на неї, у той час як світла куртка - 80%.

в Правилах дорожнього руху у розділі 4. ОБОВ’ЯЗКИ І ПРАВА ПІШОХОДІВ чітко прописано: п. 4.4. "У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху". Тому, кожен пішохід повинен вживати заходів безпеки, батьки повинні при виборі одягу школярам враховувати, що він буде рухатись темними вулицями, а в осені та взимку темніє дуже рано!

Флікерів багато не буває: чим більше їх на дитині, тим краще. Зважаючи нате, що перехрестя є аварійно-небезпечними ділянками, двостороннє розміщення світловідбивачів робить пішохода помітним для водіїв автомобілів, що рухаються в різних напрямках.

Світловідбивач - флуоресцентна смужка на одязі, симпатична прикраса для шкільних ранців, підвіска на шию й багато чого іншого. Яскравий, веселий дизайн прийдеться до смаку кожній дитині, що із задоволенням буде носити його. Флікер -дрібничка, що може бути предметом для колекціонування й обміну. Будь-яка дитина буде рада одержати в подарунок такий сувенір!

Радимо батькам дітей у зимові дні одягати дітей у яскравий одяг, який здалека видно на дорозі, додаючи до нього декілька флікерів. І обов’язково нагадати дітям правила переходу дороги!

Кiлькiсть переглядiв: 41

Коментарi