День Української хустки

2023-12-07

7 грудня – Всесвітній день української хустки. Це свято пройшло в Білоцерківському ЗДО №11 «Дивограй» в старшій групі «Ромашка»

День Української хустки почали відзначати у 2019 році. Хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини і вважається жіночим оберегом. Вона є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Хустка є оберегом жінки з давніх-давен.

Хустка – широко розповсюджене по всій Україні квадратне платове вбрання голови. Способи пов’язування хусток, які частково наслідували способи пов’язування наміток, були різними. У північних районах хустку пов’язували під підборіддям, а кінці зав’язували на маківці. На Київщині кінці хустки обгортали навколо шиї та зав’язували на потилиці. На Середньому Подніпров’ї хустку драпірували в особливий спосіб довкруги голови, але так, щоб залишити відкритим денце очіпка.

І сьогодні дівчатка в старшій групі «Ромашка» вправлялися в зав’язуванні хусток різними способами та у таночку кружляли разом з ними. Дошкільнята закріпили знання про хустки під час розповіді вихователя, слухання казки про «Марійку та червону хусточку», розглядання різних кольорів хустинок, дидактичної гри та розфарбовування. Яскраві, кольорові хустки зачарували не тільки дівчаток а й хлопців своєю красою і різноманітністю. Діти із задоволенням розглядали візерунки на хустинках та й самі стали дизайнерами у прикрашені їх.

Хустка для українок – це не просто головний убір, це річ символічна, знакова, і є нашою культурною спадщиною.

Наші малята це майбутнє нашої Держави і вони мають знати і вивчати наше минуле, щоб покращувати наше майбутнє!

Кiлькiсть переглядiв: 10

Коментарi